Van een aantal vrienden volg ik hun blog en het lijkt me leuk om nu ook zelf een blog bij te gaan houden. Op die manier kan iedereen nu ook mee kijken/lezen, waar ik me zo al mee bezig houd. Het zal voornamelijk gaan over dingen die ik mee maak met de (klein)kinderen, mijn katten, wat ik gefotografeerd heb. Soms is het een actuele gebeurtenis, een andere keer niet. Ik wens iedereen veel blog-plezier en schroom niet een berichtje achter te laten!
donderdag 27 mei 2010
Chocolade workshop
Samen met een aantal collega's hebben we een workshop Chocolade gedaan. Hoe een banketbakker 8 'kakelende' meiden op een gegeven moment toch stil kreeg. "Geef ze chocolade", tjonge wat lekker is dat.
Regelmatig gaan we met de vrouwelijke collega's een avondje uit. Iemand heeft iets leuks gezien, Lady's Night in de bioscoop en dan zo'n leuke vrouwenfilm bekijken of een avondje bowling alleen voor vrouwen. Er wordt dan naar alle vrouwelijke collega's een mailtje gestuurd; geen verplichting, wie zin heeft, gaat mee. Soms ben je met 30 mensen een andere keer met 10.
Zo ging het afgelopen week dus ook, "wie heeft er zin in een workshop chocola", keuze uit 3 data. Nou, de animo was groot want alle 3 de dagen zijn besproken.
Woensdag 26 mei zat ik in de eerste groep. We kregen eerst uitleg waar de cacao vandaan komt en welke processen er aan vooraf gaan voordat het ook chocola is. Zo krijg je witte chocolade van de pitten van de cacaobonen. De cacaobonen groeien in de landen rondom evenaar en ieder land heeft zijn eigen smaak. We hebben verschillende chocola geproefd uit Ghana, Togo en nog een paar landen; duidelijk verschil zat er tussen. De een smaakt al zoet van zichzelf, een andere had iets van een fruitig smaakje.
Verder werd er uitgelegd welke technieken en materialen er gebruikt werden, zoals de vormpjes en ingrediënten die voor de vulling gebruikt worden
Daarna werd er verteld hoe het bewerkingsproces is om bewerkbare chocolade te krijgen, er komen kristallen vrij bij bepaalde temperaturen. Chocola waar wij mee gingen werken was 31 graden. We moesten een opgeblazen ballonnetje en een plastic bekertje dopen in de vloeibare chocolade en dit werd in de koelcel geplaatst. Vervolgens werden we in 4 groepjes gezet en iedere groep ging 1 soort bonbon maken. Het was een kakofonie van geluiden.
Ook nu weer moesten er bonbona-in-wording opstijven in de koeling of vriezer. Er werd ons ondertussen uitgelegd hoe we kunnen schrijven met chocolade via een mini spuitzakje. Het ballonnetje en het bekertje met chocolade werden uit de koeling gehaald en we mochten het ballonnetje kapot prikken en het bekertje eruit halen. We hadden nu 2 schaaltjes die we mochten garneren met de minispuitzak chocolade. Nou toen was het muisstil, iedereen was druk bezig er 'iets' van te maken. Maar ook de stukjes chocolade, die er per ongeluk afgebroken waren bij het verwijderen van het plastic bekertje, werden met smaak opgegeten. Zelfs het minispuitzakje werd helemaal schoon gelikt door een paar meiden, zo lekker was het.
Ondertussen waren de bonbons opgestijfd en werden verdeeld over de bakjes van iedereen.
Het was een geslaagde avond en iedereen ging voldaan naar huis.
Labels:
bakkerij Meinders,
chocolade,
collega's,
Philip d'Hert,
workshop
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten